Fossiel onafhankelijk
Gemeente Aalsmeer wil dat alle energie die in 2040 in Aalsmeer wordt gebruikt afkomstig is van duurzame bronnen. En mede vanwege de voorbeeldfunctie moet de gemeentelijke organisatie en dienstverlening al in 2030 volledig zijn overgestapt op duurzame energiebronnen.
Plan van aanpak 2019 – 2021 Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk
N.a.v. de motie Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040 is in mei 2019 het ‘Plan van aanpak Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040’ vastgesteld. Dit plan geeft uitwerking aan opgaven vanuit het Klimaatakkoord en focust zich op verduurzaming van de gebouwde omgeving tot 2022. De belangrijkste opgaven uit het klimaatakkoord tot 2022 zijn de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte. Het plan van aanpak richt zich ook op het werken aan benodigde kaders voor een fossiel onafhankelijke gemeente, en het versterken van de energieloketfunctie en inwoner-communicatie. Hiertoe is in 2019 is subsidie aangevraagd bij de Rijksoverheid, de zogenaamde Reductie Regeling Energiegebruik. Deze middelen worden ingezet voor concrete acties om de particuliere woningvoorraad voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas zoals groepsaankopen (isolatie, zonnepanelen) en buurtaanpakken.
In 2019 is een nulmeting uitgevoerd die o.a. als basis diende voor het Plan van aanpak en als basis dient voor de monitoring van het energiebeleid (in 2020). Verder is in 2019 een start gemaakt met de Regionale Energiestrategie, Ruimtelijke afwegingskader voor grootschalige opwek zonne-energie, de evaluatie Duurzaamheidsfonds (zie onderdeel 2.5.3 Wonen) en Duurzaamheidslening Aalsmeer. En als laatste zijn de voorbereidingen gestart voor de Transitievisie Warmte die uiterlijk in 2021 gereed moet zijn.
Voorbeeldfunctie & Maatschappelijk vastgoed
In 2019 is het Raadhuis verbouwd en in belangrijke mate verduurzaamd. Het raadhuis had een G-label en heeft nu een A-label. Hiermee is het gebouw 100% voorbereid om in de toekomst om te schakelen op een duurzame warmtebron en van het aardgas af te gaan.
Energyhub Aalsmeer
In 2019 is de Energy Hub Aalsmeer in gebruik genomen waarbij restwarmte van een Datacentrum wordt gebruikt voor het verwarmen van Sportcentrum Waterlelie, IKC Triade en Fertiplant.
De CO ₂ -reductie hiervan staat gelijk aan de CO ₂ -uitstoot van zo’n 74 huishoudens. En op termijn meer, want de komende periode wordt duidelijk of ook (nieuwbouw)woningen aangesloten kunnen worden op de Energyhub Aalsmeer.